Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Poněkud chybně interpretujete nezpochybnitelný ekonomický, sociální a kulturní rozvoj českého národa od počátku 20. století. Právě tato emancipace vedla Čechy k přesvědčení, že se bez Rakouska dokáží obejít, že už ho k ničemu nepotřebují, že nás Rakousko toliko "nadměrně vykořisťuje" (TGM).

0 0
možnosti

V tomhle se shodujeme, ale ta touha po emancipaci se rozvíjela postupně, byla nesena částí politické reprezentace a představiteli akademické sféry a kultury a hlavně před válkou nebylo vůbec jasné, jak to udělat. Lidi to obecně asi příliš netrápilo, nemyslím si, že by před válkou existovala nějaká paušální nenávist k Rakousku-Uhersku. Celý ten další vývoj přinesla válka a radost z ustavení Československa v roce 1918 byla zároveň radostí z konce války.

0 0
možnosti
Foto

Napsal jste to zajímavě i se souvztažnostmi. R^

1 0
možnosti
Foto

Prezident nařknul spisovatele Peroutku z vychvalování Hitlera. Jenže se mu následně nedaří doložit, kde to vzal, natož aby se omluvil.

Napsal jste, jak to bylo s vaším dědečkem. Prosím, je to určitě zajímavé. Jen se to s původní problematikou poněkud míjí.

3 2
možnosti

Je mi známo, co řekl prezident, jsou toho plná média, právě proto nemá cenu dál se točit zrovna kolem toho, to nechť si vyřídí pan prezident a jeho tiskový mluvčí. Moje úvaha s tématem souvisí, je jím inspirována, ale je původní, kdybych měl zrovna náladu přemýšlet o Peroutkovi sám od sebe, dospěl bych k ní i bez nynější pseudoaféry. A když Vás tedy zaujalo, jak to bylo s mým dědečkem - ta první asociace opravdu byla: "On je ten Peroutka stejný ročník, ale já ho registruji až ve 30. letech a v souvislosti s Pátečníky, ve stručných životopisech se zmiňuje 1. republika, okupace a emigrace, ale jakpak to bylo předtím, vždyť dospíval za Rakouska?" A bylo to:-) Mě už docela dlouho zajímá zpětné pojetí dějin, mimo jiné také to, co dělali slavní, když ještě slavní nebyli. Protože jádro osobnosti se formuje v dětství a mládí.

3 0
možnosti
SN

:-)  Dal jste si s tím práci, ale stojí to za to !  Nestranný pohled na dějiny, bohužel.......: Nejen u Peroutky, kde to celé slouží jako bič na prezidenta, ale vyskytnou se i takoví, co napíší o II. světové, že nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla. Viz Klvaňa a spol. Narodil jsem se před druhou světovou, zažil válku a dodnes okamžik, kdy přijeli vojáci z východu do naší vesnice, považuji za nejkrásnější v mém životě!  R^R^R^

3 2
možnosti
Foto

Nic proti Vašemu názoru, je Váš. Jen se ale podívejte, kdo Vás za něj chválí.

3 4
možnosti
Foto

No, hlavně že Zeman modrou nemá...;-D

2 2
možnosti

Za prvé nevím, co to má společného s první světovou, to jsme my všichni včetně Miloše Zemana byli ještě dávno na houbách, za druhé je mi jedno, jestli MZ byl nebo nebyl na vojně. Já nehájím Zemana, já jsem za sebe (a trochu za svého dědu) napsal to, co jsem napsat chtěl.

7 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Pane Horáčku, podle sebe soudím tebe - jestli vy děláte vše na povel, tak vás lituji. Jediná vaše faktická připomínka se týká "modré knížky" - takže bojoval Peroutka, takto zdravý branec, v 1. světové nebo ne? Jinak váš příspěvek považuji za neslušný a s potěšením jej mažu:-)

4 0
možnosti
JP

J28a33n 28P89a75v76l94í84k

23. 4. 2015 12:52

Srovnávání E. Moravce a F. Peroutky je velmi zlovolné a vypovídá nejvíc o autorovi článku. Celá trapnost kolem křupana, který je nikoliv z Božího, ale z lidského dopuštění prezidentem ČR tkví v tom, že tento hňup chce za každou cenu dokázat, že měl pravdu, ačkoliv se hloupě ukecl. Jistě se dá polemizovat o Peroutkovi a jeho článcích, ale tento způsob polemiky je nesmírně hloupý.

8 11
možnosti
AS

A16d18a97m 78S38t83a47v40a

23. 4. 2015 12:59

".... ale z lidského dopuštění prezidentem ČR ...":Vy jste důkazem toho, jaké arogantní, nenávistné  a namyšlené, a navíc omezené, stoupence má protistrana prezidenta Zemana.

7 6
možnosti
SU

karma, díkyR^  již několik dní jsem cítil velkou potřebu napsat něco podobného, leč vašich slov se mi nedostalo. vše je potřeba vnímat v kontextu doby, i to neštastné zemanovo vyjádření. není možno na jedné straně argumentovat vytržením z kontextu ,a na druhé trvat na přesném znění.

6 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Milý soudruhu Kopřivo, za prvé nevím o tom, že bychom si tykali, za druhé se vyjadřuješ neslušně, takže tě vzápětí máznu, za třetí jako další po panu Horáčkovi trpíš komplexem, že vše, co se ti nelíbí, děje se na povel. K mému článku ani čárka, kromě toho, žes ho nečetl, takže do koše s tebou.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS